Framgångsfaktorer bakom Brands of Tomorrow

think piece svenska

Brands of Tomorrow är en studie som täcker två viktiga frågor: Vilka varumärken har rätten att växa och varför? Studien baseras på en konsumentundersökning genomförd i Sverige, Kina och USA. I år omfattar undersökningen insikter om nästan 300 varumärken inom 6 olika branscher: bilindustrin, flygbolag, kosmetika, hemelektronik, vitvaror och elektronikkedjor.

Ett av de mest omtalade ämnena just nu inom management är vikten av att ha ett större syfte. I årets upplaga av Brands of Tomorrow ville vi djupdyka i varumärken med ett tydligt syfte och se hur konsumenter faktiskt uppfattar och värderar dessa varumärken. Ett varumärkessyfte är en beskrivning av vilken större roll företag spelar för både kunder och samhället i stort. Utifrån alla svar i Brands of Tomorrow, urskilde vi ett intressant mönster som fångar hur meningsfullt ett varumärke är i kundernas ögon. Varumärken med ett högre syfte förknippas mer än andra med “existerar inte enbart för ekonomisk vinning”, “har värderingar som jag tror på” och ”är socialt ansvarstagande”. Vi kan också bekräfta att Brands of Tomorrow (topp 3 varumärken i samtliga branscher), är över 40 % starkare förknippat med att ha ett syfte, än varumärken som rankades längre ner på listorna.

Det finns särskilt två typer av varumärken som tenderar att kännas mer betydelsefulla utifrån vår studie. Dessa varumärken fokuserar oftast på att ge människor kraft och kontroll, vilket t.ex. Microsoft och Samsung upplevs göra. Den andra typen är varumärken som får oss att känna oss välkomna och uppskattade, vilket bland annat förknippas med The Body Shop och SAS. Självklart finns det fler sätt att få ett varumärke att kännas betydelsefullt. Brands of Tomorrow hittar ofta sitt eget unika syfte som driver varumärket framåt.

Att hitta ett unikt och relevant syfte är ingen dans på rosor. När vi utforskar de mest kritiska framgångsfaktorerna bakom Brands of Tomorrow, får vi en större förståelse för allt arbete som gör att dessa varumärken känns mer betydelsefulla. Över länder och branscher ser vi tre saker som Brands of Tomorrow gör bättre än andra, och som förklarar deras topplaceringar i våra listor. För det första så genererar dessa varumärken störst intresse inom en unik målgrupp med liknande värderingar i livet. För det andra så äger dessa varumärken en position och ett löfte som särskiljer dem från andra varumärken och hjälper dem att bli mer åtråvärda inom sin målgrupp. För det tredje så uppfattas dessa toppvarumärken vara mer konsekventa, genom ett holistiskt varumärkesdrivet arbetsätt som ofta innebär att de måste mobilisera alla inom företaget.

Ett Brand of Tomorrow med störst potential inom sin bransch är Audi. Vår studie visar att de är särskilt starka hos image-drivna och utåtriktade bilägare, som representerar en stor del av värdet på markanden. Vi kan också urskilja vad som hjälper Audi vinna. Bilhandlare uppfattar att Audi har ett klart syfte: att tillföra glädje och inspiration, med en sofistikerad touch. Detta varumärkeslöfte manifesteras genom överlägsen design och kvalitet baserad på teknisk innovation. Audi lyckas även levandegöra sitt varumärkeslöfte konsekvent genom engagerande kommunikation, ett brett men ändå sammanhängande produktomfång och spännande shoppingupplevelser.

Sammanfattningsvis: topp-varumärken tar utgångspunkt i gemensamma värderingar med sina kunder (vem), med ett tydligt och meningsfullt varumärkeslöfte (vad) och lever sitt löfte överallt (hur). Detta bidrar inte enbart till att generera nya affärsmöjligheter. Detta hjälper också till att besvara en av de mest fundamentala frågorna inom management – varför existerar ditt företag?

Om du vill veta mer om hemligheterna bakom Brands of Tomorrow och andra framgångsrika varumärken, tveka inte att ta kontakt med oss på LynxEye.

 

Efter fem raka vinster i Årets Byrå har vi i år valt att inte delta

Vi vill tacka våra kunder för att vi fem år i rad har vunnit Regis och Dagens Industris tävling Årets Byrå! Tävlingen avgörs av respektive byrås kunder och våra kunder har gett oss högre betyg än våra medtävlares kunder. Att ha de mest nöjda kunderna varje år är något som gjort oss mycket stolta. Tack!

I år har vi beslutat att inte delta i Årets Byrå tävlingen. Detta beslut har vi fattat då arrangörerna har tagit bort kategorin Varumärkesbyrå och istället slagit ihop den med kategorin Designbyråer.  Vi hade givetvis hellre sett att kategorin Varumärkesbyrå hade behållits då det är viktigt att uppmärksamma och belöna det varumärkesarbete som går utanför design och kommunikation.  Det som långsiktigt bygger och förändrar varumärken idag handlar om att utifrån en tydlig målgrupp påverka övergripande företagsstrategier och förändra hur bolag arbetar i grunden.

Vi tycker att Årets Byrå är en mycket bra tävling eftersom den bygger på kunders bedömningar och vi hoppas därför att kategorin Årets Varumärkesbyrå ska återinföras till nästa år. Vi kommer naturligtvis att fortsätta med vårt passionerade arbete för att hjälpa våra kunders varumärken till långsiktigt lönsam tillväxt.

Lynxeye om Brand Management in practice på Chalmers

Måndag den 25 februari höll LynxEye en föreläsning om ”Brand Management in Practice” på Chalmers i Göteborg.
Det var Gunilla Jalbin, Caroline Fjellner och Andreas Kåreby som tillsammans föreläste om ”Brand Management in Practice” för ICM-studenter på Chalmers School of Entrepreneurship i Göteborg. Föreläsningen ingår i kursen Brand Management, som är en obligatorisk del av masterprogrammet Intellectual Capital Management. Vi tackar alla studenter för det stora engagemanget och alla bra frågor!

LynxEye “Årets byrå” för femte året i rad

Tack alla kunder! Vi är glada att LynxEye återigen blivit utsedda till vinnare av ”Årets Varumärkesbyrå”.

Priset baseras på en omfattande oberoende kundundersökning utförd av undersökningsbolaget Regi i samarbete med Dagens Industri. Vi vill främst tacka alla våra kunder för ert stöd och för att ni ständigt inspirerar oss att bli bättre! Vi ser fram emot ett fortsatt spännande och framgångsrikt 2013.
Du kan läsa mer genom att klicka här.

Året som har gått i rekryteringar

LynxEye vill passa på att önska alla våra kunder en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

2012 har varit ett år fyllt med nya möjligheter och utmaningar. Vi har bland annat välkomnat sju nya stjärnor till flocken som alla har med sig många värdefulla kompetenser och tidigare erfarenheter.

Jessica af Sandeberg, Konsult – Jessica är en driven marknadsförare, som brinner för att skapa starka varumärken grundade i en djup förståelse för konsumenten och dess behov. Jessica kommer direkt från Stockholms Universitet och Marknadsakademien, men har tidigare praktiserat hos såväl The Absolut Company som KING reklambyrå i rollen som Assistant Brand Manager och planner. På sin fritid åker Jessica gärna skidor eller seglar, med ett första VM i bagaget från förra året.

Sophia Kandell, Konsult – Sophia kommer från studier vid Stockholms Universitet och University of Michigan. Hon har under studietiden arbetat som Student Brand Manager på Microsoft och HP. IT är något av ett specialistområde och Sophia kan fler dataprogram än de flesta vet finns. Sophia har redan fått utlopp för dessa kunskaper på LynxEye där hon är med och driver arbetet med vårt Knowledge Sharing System.

Joakim Amadeus Olsson, Konsult – Joakim kommer rykande färsk direkt från Handelshögskolan i Stockholm, där han riktade in sig på Marknadsföring och Finansiella studier – en perfekt match för LynxEyes erbjudande. Under studietiden arbetade Joakim som Student Brand Manager för Red Bull. Utanför jobbet är han en flitig tränare och den svenska klassikern var inga problem.

Anna Lundin, Projektledare – Anna tillför en unik kompetens från sina 10 års erfarenhet av internationell marknadsföring inom Tetra Pak och Procter & Gamble. I rollen som Global Produktchef på Tetra Pak ansvarade Anna både för strategiutveckling och för säkerställande av framgångsrikt genomförande. Inom Procter & Gamble arbetade hon som Assistant Brand Manager på Pampers och Duracell. Anna kommer ursprungligen från Göteborg, men tog sin master med inriktning mot marknadsföring på Handelshögskolan i Stockholm.

Martina Nillenstedt, Projektledare – Martina har, främst från sin tid på Electrolux där hon senast var Senior Manager New Business, en gedigen erfarenhet av att arbeta med produkter och innovationer baserade på konsumentinsikter. Martina har i tidigare roller på Electrolux ansvarat för ett antal lyckade globala produktlanseringar. Förutom en djup kompetens vad gäller strategiutveckling och implementering, samt en Executive MBA från Handelshögskolan i Stockholm i bagaget, är Martina en mycket stark lagspelare som redan blivit mycket uppskattad av kolleger och kunder.

Pernilla Rosendahl, Projektledare – Pernilla har med sig en stor kunskap och erfarenhet av förändringsarbete från bland annat tidigare arbete som managementkonsult på PWC och Accenture. Pernilla tog sedan vidare dessa kunskaper till Arla och även Lernia, där hon som Head of Marketing jobbade med varumärkesdrivet förändringsarbete. Pernilla bidrar utöver sina rika erfarenheter inom förändringsarbete med en stor energi och professionalism.

Ulf Roberts-Jones, Senior projektledare – Ulf tillför LynxEye en lång erfarenhet av kund- och visionsdrivet förändringsarbete. I en internationell miljö har Ulf visat ett bevisat framgångsrikt arbete med kundstrategier på Mercedes-Benz Asien. Utöver Ulfs erfarenheter kring hur man engagerar en organisation utifrån en tydlig kundstrategi, bidrar han med klokhet och nya angreppssätt.

Med nya erfarenheter och kunskaper är vi nu redo för ett nytt år!

LynxEye gratulerar Telenor till kundframgångarna

Telenor har på två år gått från en bottenplacering till en absolut topplacering i kundvärde/prisvärdhet enligt Svenskt Kvalitetsindex. Detta trots att Telenor valde att inte på allvar ge sig in i vårens priskrig. Det visar att bolaget tror på den strategi som vi gemensamt tagit fram och att kunderna känner likadant.

Vi tror att många konsumenter känner att det behövs ett helt nytt tankesätt bland oss operatörer. Branschen som helhet har varit för stelbent och vi har inte alltid varit så bra på att sätta kunden i centrum. Nu vill vi ändra på det och visa att vi lyssnat och förstått”, säger Johanna Andrén varumärkeschef på Telenor.

Det är inte lätt att vinna mark på en extremt konkurrensutsatt marknad som operatörsmarknaden. Vi är därför väldigt glada över att Telenors målmedvetna arbete med varumärket och kundupplevelsen betalat sig.

Läs mer på:

http://www.svd.se/naringsliv/branscher/teknik-och-telekom/telenor-vinnare-i-telekrig_7601938.svd

Marie Wedin befordrad till partner i LynxEye

Efter 9 år på LynxEye och med en bakgrund från McKinsey & Co har Marie Wedin blivit befordrad till Partner i LynxEye. Detta är ytterligare en stor milstolpe i bolagets utveckling och en bekräftelse på Maries fantastiska engagemang i att utveckla andra och hennes förmåga att skapa bestående affärsmässiga resultat hos våra kunder.

– Sedan Marie började på LynxEye har bolaget mer än tredubblats och vunnit flera utmärkelser baserat på kunders omdömen. Marie har med sin passion för att få talanger att växa och kunders varumärken att blomstra varit en betydande kraft i att få detta att hända. LynxEyes hängivelse till att skapa nöjda kunder och utveckla vassa talanger är några av grundbultarna i vår framgångssaga och med Marie som förstärkning i LynxEyes Partnergrupp ser vi fram emot att skörda fortsatta framgångar i Norden och internationellt, säger Richard Törnblom, VD och Partner på LynxEye.

LynxEye har sedan 1999 växt och fortsätter att växa kontinuerligt. Vi är idag en konsultfirma med globalt arbetsfält och passionerade varumärkesbyggare som arbetar med brand management, inom flertalet branscher och kategorier, på stora företag etablerade runt om i världen. LynxEye är inte bara ett återkommande Gasellföretag utan har också fyra år i rad vunnit förstapris i utmärkelsen Årets Byrå och ambitionerna är höga även fortsättningsvis.

LynxEye “Årets varumärkesbyrå 2011”

LynxEye blev den 20 februari utsedd till ”Årets varumärkesbyrå 2011” då analysföretaget Regi i samarbete med Dagens Industri presenterade resultatet från årets stora kundundersökning.

”Det är fantastiskt glädjande att fjärde året på raken vinna förstapriset i tävlingen Årets Byrå! Vår byråkategori ”Varumärkeskonsulter” är dessutom den kategori som har absolut högst betyg av alla byråer, vilket gör det extra hedrande att vara nummer 1. Årets Byrå-utmärkelsen inspirerar oss eftersom det är kundernas omdöme om oss och vårt bidrag till deras framgång som avgör. Vi vill därför tacka alla våra kunder för samarbetet det gångna året och ser fram emot fortsatta framgångar även framöver.

2011 har återigen varit ett mycket framgångsrikt år för LynxEye. Vi fortsätter att växa i omsättning och antal anställda och våra uppdrag innefattar stora välkända varumärken som ledning och ägare är måna om att vidareutveckla. En glädjande trend den senaste tiden har varit att ledning och styrelse aktivt arbetar med att utveckla varumärket som en affärskritisk tillgång och driver stora interna förändringsprogram bakom det. Det är fantastiskt inspirerande att få vara med och stödja dessa företag i deras förändringsprocesser och se hur tillväxt och lönsamhet uthålligt förbättras!” säger Richard Törnblom, VD på LynxEye.

Årets Byrå 2011 med Lars Adaktusson & gäster hölls live på Stockholm Waterfront. Den 12:e upplagan av branschstudien inkluderar 197 kvalificerade byråer och resultaten baseras på över 2900 enkätsvar från inköpare av kommunikationstjänster.

News_åretsbyrå